Fakta om nattmannen

Nattmannens arbeidet om natten eller tidlig om morgenen for ikke å belemre byens innbyggere med den dårlige lukten fra nattmannvognen

Nattmannen – eller rakkeren – var bøddelens hjelper og byens renovatør. Han arbeidet om natten eller tidlig om morgenen for ikke å sjenere borgerne med blant annet dårlig lukt.

Hans arbeidsoppgaver var tømming av utedoer, pipe- og gatefeiing, fjerning av selvdøde dyr fra gatene, og kastrering og avlivning dyr. I tillegg assisterte han skarpretteren ved henrettelser og avstraffelser. Nattmannen tok seg av liket etterpå, og begravde det i uvigslet jord. Også selvmordere og udøpte barn som ikke fikk ligge i vigslet jord var det nattmannen som begravde.

Nattmannen og hans familie betraktet som urene og æreløse, og var utstøtt fra samfunnet. Ingen ville døpe rakkerungene, og når nattmannen døde, ville ikke likbærerne hente liket hans.

Nattmannsfolket var nok ikke alltid mors beste barn. De var vanligvis benådete fanger, og levde på utsiden av samfunnet.

Nattmannen og hans rakkerknekter var som regel tukthusfanger som ble tilbudt friheten dersom de tok oppgaven. De kunne være satt inn for mord, overfall eller tyveri. Andre igjen hadde ikke gjort annet galt enn å streife omkring. Mange foretrakk å forbli fanger framfor å bli uglesett og spyttet på av byens befolkning, men noen tok imot tilbudet.

På slutten av 1800-tallet ble ordningen med nattmenn erstattet av nye måter å organisere renovasjonsarbeidet på.

Kilder: I. Torstenson: Intet Norge uten «nattmenn», Wikipedia, Terra Buskerud: Nattmannen og andre rakkere


Gard Frostad Knudstad som nattmannen, fra innspilling til boktraileren. (Foto: May Lis Ruus)

I Nattmannens datter er en del av yrkesgruppens status og liv skildret, men ellers er det oppdiktet. Det er også sannsynlig at det fantes flere som gjorde nattmannarbeid på denne tiden, og at skarpretteren brukte sin egen assistent til rakkerjobbene.

Også at nattmannen hadde eiendommen sin på Nordnes, er gjetning. På grunn av sin urenhet bodde han nok utenfor bykjernen og det er ikke umulig at han bodde i nærheten av stedet der henrettelser hadde foregått i århundrer. Skarpretteren, derimot, som nattmannen assisterte, var vel ansett og godt betalt. Han bodde midt i byen, i Lille Øvregate.

One thought on “Fakta om nattmannen

  1. Tilbaketråkk: Serieliv – blogg fra NorskeSerier » Bli bedre kjent med vår nye forfatter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s