Forstanderfruens forvirrende familietre

Hva om dine stesøskens far er din mors onkel og denne onkelen var gift med din stemor før hun giftet seg med din far? Og din mormor er søsteren til stesøsknenes far, og dine  oldeforeldre er de samme som dine stesøskens besteforeldre. Slik var det for den virkelige forstanderfruen ved Manufakturhuset, Anna Lauritzdatter Stud.

Hun har flere forbindelser til min slekt, og vi har samme stamfedre. Hun var 7. ledd og jeg er 15. ledd, og vi har felles 4. ledd. Hennes mormor Karen var søsteren til Maren i vår gren.

Annas oppvekst går dagens familiekonstellasjoner en høy gang. Hun vokste opp i en barneflokk av stesøsken, halvsøsken og helsøsken som bestod av 9 barn. Det er fem mennesker som har giftet seg med hverandre og tre av dem hadde to ekteskap hver.

Jeg har gravd litt i kaoset:

Annas mor er Johanna Pedersdatter Montagne (ca. 1635-1670). Hennes far er mer usikker. Ut i fra navnet, er Annas far enten byråd Knud Stud som hun har navn etter, eller borgermester Lauritz Sørensen Brøgger som hun er omtalt som datter av. Begge var gift med Annas mor, Johanne. Det ser ut som om Johanna ikke fikk barn med sin første mann, Knud, men hun kan ha tatt etternavnet hans (ikke vanlig, men det har forekommet i vår slekt at også mannen tar sin kones slektsnavn), og dermed fikk datteren Anna Stud-navnet.

Det er også en mulighet at Annas far Knud Stud døde da Anna var spedbarn, slik at Anna vokste opp med morens nye mann, Lauritz, og dermed fikk begge mennenes navn.

Men så dør moren når Anna er ganske liten (kanskje 2-3 år), og nåværende far (biologisk eller stefar), Lauritz, gifter seg igjen med Christine Mechlenburg. Hun hadde vært gift før og har 5 barn med sin forrige mann, Hans Thomassen Ruus. Han var også Annas grandonkel. I tillegg til de fem stesøsknene som er noenlunde jevngamle med Anna, får Lauritz nå tre barn til med sin nye kone. Anna får tre Brøgger-halvsøsken (eller stesøsken), i tillegg til de fem Ruus-stesøsknene.

Lenger tilbake i slekten er Anna oldebarn av Thomas Hansen Ruus, barnebarnet til den Thomas som innvandret fra Nederland, og han som også vår gren stammer fra. Anna er som nevnt 7. ledd av det vi kan føre slekten tilbake til. Det 5. leddet var søsken; Karen, Maren og Hans. Karen er Annas mormor, Hans er Annas stesøskens far, og Maren er den min gren går videre med.

Men Annas stemor Christine Jonasdatter Mechlenburg som hennes far/stefar giftet seg med, hadde to søsken; Jens Mechlenburg og Margrethe Mechlenburg. Jens’ sønn giftet seg med Annas stesøsters datter Margrethe Smith. Og Margrethe Mechlenburg giftet seg med Hans Hansen Smith som ble adlet Lillienskiold og som ble mor til Else som eide det første slaveskipet i Danmark-Norge. Hun var gift med tolleren Peder Pedersson Stud og da kommer vi tilbake til Ruus-slekten igjen, for han var sønn av den før nevnte Karen Thomasdatter Ruus, Anna Studs mormor.

Det er ikke lett å følge med i svingene!

Illustrasjon: Thinkstockphoto.com

Kilder: Yngve Nedrebø (Statsarkivet i Bergen), Per Nermo/nermo.org, Digitalarkivet, Stromsnes Genealogy, look.no, Bergensposten 2003, Wikipedia, BerGIS.uib.no

• • •

Fakta og fiksjon i Nattmannens datter: Forstanderfruen i serien er oppdiktet, men kommer fra noenlunde samme sosiale lag som den historiske forstanderfruen på samme tid. Det er interessant å se nærmere på de historiske personene og de små gløttene av innsyn vi får i deres liv.

Det er usikkert om forstanderen og hans kone bodde i det som er omtalt som forstanderboligen. Det er mulig at huset ble bygget som en forstanderbolig da Børne- og Tugthuset (Manufakturhuset) ble oppført, men det kan også ha blitt brukt som forstanderbolig senere da Manufakturhuset ble en ren straffeinstitusjon.

Det er likevel ikke umulig at Jacob von Wida de første årene bodde i huset som ligger nærmest Manufakturhuset. Han var av en velstående familie ved slekt og ekteskap, og selv om huset ikke er stort i dagens målestokk, kan det likevel ha vært stort nok for et ektepar og deres tre døtre. Det som er fakta, er at von Wida i 1711 hadde fått bygget seg et nytt hus på sørsiden av Lille Lungegårdsvann, ikke lagt fra Manufakturhuset og det antatte forstanderhuset.

• • •

May Lis Ruus 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s