Inne! på Manufakturhuset!

En fantastisk dag – jeg fikk komme inn på Manufakturhuset! Etter å ha tilbragt ett og et halvt år i min parallelle verden, 1701, og bare tenkt og diktet opp hvordan det ser ut der inne, var det stort å kunne gå inn dører, stå i rom, se korridorene, kikke ut gjennom vinduer og gå i trappene.

Fredag morgen hadde jeg en avtale med en fotograf til en sak. Han var kreativ nok til å be meg lukke porten i buegangen til bildene han skulle ta. Det var litt artig å stå der bak en lukket port, for det har jeg skrevet om for ikke så lenge siden.

Da vi var ferdige, ble jeg stående alene i bueporten og kjenne på atmosfæren. Jeg hørte på husmor Hallands salme Sorrig og glæde på iPhonen og lusket meg til å åpne og lukke porten mens jeg tok bilder.

I Nattmannens datter: Den firkantede døren er i kjelleren, og i serien er det vaskeriet. I vinduene over er hallen. Over der igjen er oppassernes kammers, og på loftet over der igjen er jentenes sovesal.

Etterpå gikk jeg bort til Rådhustrappen og tok avstandsbilder fra en vinkel jeg ikke har hatt så mange bilder fra før.

I bok 2: Vinduet i matmor Klaras kammers, der Lucie og Tilly var.

I serien er dette vinduet i husmor Hallands kontor.

Mens jeg sto og tok bilder, kom en mann ut bueporten og kom bort til meg. Vi nikket og smilte til hverandre, og han kommenterte at det var et flott bygg. Jeg sa at jeg var enig, og han spurte om jeg visste hva det var. Jeg sa ja, og fortalte at jeg skriver bok om det. Vi stående og snakke noen minutter. Så spurte han om jeg hadde vært inne og om jeg hadde lyst til å se. JA-HA! strålte jeg og var veldig glad over å ha sånn flaks.

Jeg har hatt lyst å se der inne, men det har ikke vært tvingende nødvendig. Jeg visste jo at det nåværende bygget ikke er det samme som i 1701, men istedet for å dikte alt helt fritt, har jeg valgt å ta utgangspunkt i den nåværende bygningen i beskrivelsene i bøkene. Jeg synes det er lettere og bedre, for da kan leserne ha noe å forholde seg til. Og det kan godt være at noe ble bygget opp igjen litt slik det var opprinnelig.

Uansett, det er mye historie mellom veggene der, og det var spesielt å få komme inn og se det i virkeligheten. Jeg så for meg de løse kvinnenes sovesal i den ene fløyen (og savnet et bilde som blir beskrevet i bok 4), og jentenes sovesal i den andre på loftet. Jeg så dørene til oppassernes sovekammer i 2. etasje. Jeg så korridoren som fører til hallen, og husmor Hallands kontor i 1. etasje. I kjelleren så jeg vaskeriet.

Jeg så også kirkerommet som jeg ikke er sikker på om de hadde da Børne- og tugthuset var nytt i 1646. Men jeg har valgt at siden de ble så mange Manufakturhuslemmer etter hvert, ble det ikke plass til alle i kirkerommet. Derfor går de til Domkirken til prediken. Kanskje ikke helt korrekt, men jeg benytter sjansen til å skylde på at jeg skriver fiksjon, ikke faktabok. 🙂

Kirkerommet. Statuen som står i en nisje er fra Trondheim og kom til Bergen på begynnelsen av 1900-tallet.

1. etasje. I bøkene: Korridoren og hallen lenger borte. På høyre side er dørene til blant annet husmors kontor.

Vinduene i 1. etasje som vender ut mot plassen.

Det var en trapp i hvert hjørne. Til venstre er den som vender ut mot Peter Motzfeldts gate, og bildet til høyre vender mot Rådhuset. I Lucies tid ville det nok ikke ha vært så lyst og fint, men mørkebrunt siden alt antakelig var av tre.

Stort rom i 2. etasje. Vinduene fører ut mot bakplassen.

Utsikten fra det store rommet i 2. etasje.

Venstre: Utgangsdørut til bakplassen. Høyre: Trappen ned til kjelleren.
Trappen ned til kjelleren er ikke med i det gamle bygget i mine bøker, for der må de gå ut og rundt for å komme seg ned dit.

• • •

Tusen takk til Arvid Blidensol som var så fantastisk grei at han tok seg tid til å invitere meg inn. (Og han kunne glidd rett inn som vaktmann Svendsen!)

• • •

May Lis Ruus 18.08.2012

12 thoughts on “Inne! på Manufakturhuset!

  1. Dette var fint. Tenke seg – gå rett inn i boken- Nå blir den ennå mer «levende». Nydelige bilder. Gleder meg til neste bok.

  2. Spennende, for en flott opplevelse forfatteren har hatt. Du skriver levende og veldig bra. Kommer på neste byvandring sammen med nabofruen som låner mine tre bøker. Vi gleder oss veldig. Stå på May Lis, hver bok er en glede å ta fatt på. ( Hildegunn)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s