Legenden om Lady Godiva

I Nattmannens datter-bøkene er det innimellom henvisninger til litteraturhistorie. En av dem er den engelske legenden om Lady Godiva, kvinnen som red naken på en hest gjennom landsbyen for å stå opp mot urett. Bildet dragonen vil at Lucie skal lage et gobelin av, er fra Lady Godiva.

Her er et utdrag fra bok 5, Liljejomfruen:

Husmor gikk med en gang bort til veven for å se på bildet som Lucie holdt på med. Hun gispet da hun så den nakne kvinnen som satt på hesten.

“Men hva i alle dager er dette? Er det slikt du sitter og arbeider med, Lucie?” Hun så fra Lucie til dragonen. “Min gode herre, hadde jeg ant at det var et slikt usømmelig arbeid De har satt vår Lucie til å gjøre, hadde nok min avgjørelse blitt en annen!”

Lucie holdt pusten. Nå kom de to til å brake sammen.

“Jeg kan forsikre Dem om at dette bildets historie ikke på noen måte er usømmelig. De kjenner kanskje til den engelske legenden om Lady Godiva?”

Husmor satte nesen i sky og snurpet munnen.

“Nei, det kan jeg ikke si at jeg gjør. Slike grove historier som dette åpenbart har sin bakgrunn i, holder jeg meg for god for å lytte til!” Fru Halland gjorde ikke mine til å ville sette seg, selv om dragonen gjorde tegn til at hun gjerne måtte sitte.

“Legenden forteller at Lady Godiva var en adelskvinne som levde i England i middelalderen. Navnet hennes betyr ‘Guds gave’.”

Husmor Halland gjorde et kast med hodet for å vise at hun ikke var interessert i å lytte. Lucie kunne nesten ikke tro at kvinnen kunne te seg så uforskammet.

“Lady Godivas ektemann utnyttet menneskene i landsbyen som han styrte over, ved å pålegge dem høye skatter. Gang på gang ba hun sin mann om å lette på skattene, for folket var utarmet etter mange år under hans styre.”

Lucie la merke til at husmor Halland stirret mistenksomt på dragonen. Ansiktet ble stivere og knokene hvitere for hvert ord.

“Ektemannen nektet hver gang, men til slutt sa han at han ville etterkomme hennes ønske dersom hun kledde seg naken og red gjennom landsbyen.”

“Hvorhen vil De med denne syndige historien?” Husmor Halland var rød i ansiktet.

“Lytt, så kanskje De forstår hvorfor jeg forteller den.”

Lucie skuttet seg. Dragonen hadde åpenbart en dypere mening bak fortellingen.

Husmor Halland sank ned på kanten av divanen og ble sittende stiv som en stokk. Lucie kunne høre den opphissede pusten hennes. Husmoren var rasende.

“Lady Godiva tok ham på hans ord, og fikk utstedt en kunngjøring om at alle landsbyboerne skulle holde seg innendørs og holde vinduene lukket. Så red hun gjennom byen, kun dekket av sitt lange hår. Kun én person kikket, en skredder ved navn Tom. Han boret et lite hull i vinduslemmen, slik at han kunne se Lady Godiva ri forbi. Kikkeren Tom ble umiddelbart slått til jorden og blindet. Guds straff hadde rammet ham for livet. Lady Godivas ektemann ga seg og lettet på skattene.”

Det ble en trykket stemning i stuen da dragonen var ferdig med å fortelle. Lucie kikket forsiktig opp på dragonen, som fortsatt sto på gulvet. Han var alvorlig og stirret hardt på husmor Halland.

“Vel! Jeg må si at jeg føler meg ytterst krenket av å ha blitt tvunget til å lytte til et slikt usømmelig makkverk av en løgnaktig historie!”

“Så De ser ingen likhet med den grådige landsbyherskeren?”

Lucie sperret opp øynene av dragonens anklage. Nå kom husmor Halland til å legge dragonen for hat, slik hun allerede hadde gjort med Lucie.

• • •

Oljemaleriet ‘Lady Godiva’  ble malt i 1898 av den britiske forfatteren og kunstneren John Maler Collier (1850-1934), men det er basert på en middelalderlegende og det er laget mange varianter av motivet.

Lady Godiva levde ca. 990-1067 i Coventry, England. Hun er en historisk person, men ridingen gjennom landsbyen er sannsynligvis oppdiktet, mener de fleste historikere. Hun er ikke nevnt i samtidige kilder utenom at hun var gift med en rik mann og at de drev veldedighet i kirker og institusjoner.

Den versjonen vi kjenner med ‘Peeping Tom’, stammer muligens fra 1600-tallet, og at Lady Godivas nakenhet ble skjult av hennes lange hår, er også sannsynligvis et senere tillegg.

Andre referanser

En morsom musikkvideo om Legenden om Lady Godiva. Sangen er tidligere utgitt med blant annet The Velvet UndergroundDr. Hook, Herb Albert, Paul Jones, Peter & Gordon (1966), og Boney M har en sang med samme tittel.

Referanser til Lady Godiva er også med i TV-serien CSI, Charmed, Fresh Prince og Bel-Air, The Simpsons og Sorte Orm.

• • •

Kilder: Wikipedia/GodivaHarvard Magazine 

• • •

May Lis Ruus 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s