God jul fra Lucie og hennes «mor»

Akkurat nå har Lucie det fint. Hun er full av pågangsmot og glad for det tilværelsen byr henne. Jeg kan røpe at hun har en nyvunnet frihet og hyggelig selskap.

«Hun rettet ryggen og hevet hodet. Den vakre fløyelskappen lå mykt og tungt rundt henne og fikk henne til å stråle. Stoffet var lydløst, som en liten vind som feide over byen og brakte nye tider med seg.»

«… det var som om hun merket en varm følelse som strømmet ut fra ham, og den virvlet rundt henne, som om den var skapt i hennes nærvær.»

Fra manuset til Nattmannens datter 15 (ennå ikke innsendt og godkjent)

Noen ganger smitter stemningen i handlingen over på mitt eget humør. Som i bok 3 i benhuset da jeg var litt gretten i fire dager og ble lettet da hun slapp ut igjen. Det samme har skjedd med andre scener som har vært og som kommer. Jeg koser meg når hun tar igjen mot øvrigheten eller når hun velger å trosse reglene og gjør som hun vil. Og jeg er fornøyd når Lucie har det bra.

Jeg ser på Lucie Tønnisdatter som et barn av sin tid. Hun er ikke en sterk kvinne som går sine egne veier, for jeg tror ikke det var så mange av dem, selv om det ofte er slike som blir portrettert i filmer og bøker. En fattig jente på den tiden var nok sin rang svært bevisst. Å skritte utenfor den oppmerkede sti som var lagt av verdslig og kirkelig makt, krevde mye mot. Det kunne til og med være dumdristig og direkte farlig. I hennes tid skulle det ikke mye til for å bli oppfattet som en trussel. Kvinner hadde sin plass, og de var underlagt regler, normer og forventninger. De skulle gifte seg og adlyde sin mann, de skulle føde barn og tukte dem vel. Og de skulle holde fred med sine naboer. Dette var de lutherske idealer.

Sterke, selvstendige kvinner som hadde egne meninger og snakket høyt om dem, kunne bli lagt merke til. Mange ble anklaget for trolldom. En del av dem som lyktes i å bli frikjent, var velstående kvinner med mektige menn rundt seg som kunne tale deres sak og sende klagebrev til kongen. Men om de fattige ble anklaget, var det ikke like lett å få sympati.

Så Lucie er verken modig eller selvsikker. Hun vet sin plass, og hun vet at hun ikke har et innflydelsesrikt nettverk i ryggen. Men hun gjør det hun kan for å beskytte dem hun er glad i. Hun gjør litt for noen på sin egen stillferdige måte. Lucie forandrer ikke sin verden, men hun gjør gode ting for sine omgivelser.

For min egen del tror jeg at dette er med på å gjøre henne mer menneskelig, mer virkelig. På mange måter føler jeg at det er lett å sette seg inn i hennes liv og tankesett med det som bakgrunn. For to år siden hadde jeg nok ikke sett på det sånn, men nå kjenner jeg henne så godt. Hun vokser på motgangen hun har hatt, og opplevelsene har preget henne. Så om hun ikke er sterk utad, er hun sterk inni seg.

For å komme tilbake til påvirkningskraften hennes. I Lucies liv, som i mitt og de fleste andres, så følger glede etter sorg, sol etter regn, for å si det med en klisjé. Når hun og dem rundt henne har opplevd noe trist, vanskelig eller skremmende, vet jeg at vekten utjevnes og at det kommer noe godt. Litt bevisst er det, men mest av alt er det fordi jeg trenger lyspunkter etter at noe vondt har hendt menneskene i bøkene. Hvis det bare var sorg og elendighet, tror jeg at humøret mitt hadde blitt veldig påvirket. Og det orker jeg ikke. Det er aldri så gale at ikke Lucie kan bære det på sine unge og spinkle skuldre. Og hun har mennesker i nærheten som er henne til støtte, trøst og oppmuntring.

Så nå rett før julen setter inn i 2012, er Lucie på et godt sted. Trygg og glad, og klar for utfordringer som venter. Jeg gleder meg veldig til disse hendelsene, og er spent på hvordan vår gode heltinne kommer til å takle dem. Men jeg er ganske sikker på at hun kommer til å klare seg utmerket.

• • •

julesnop

Konfektlaging; peppermyntesnop og marsipan.

Og så litt om min egen jul. Her i huset har desember gått forrykende fort. To barn og mann har vært syke over en tidagersperiode, men jeg har heldigvis holdt meg frisk. Julekort rakk vi ikke i år, men vi har kost oss med julebakst og kommet i havn med gavene. Julebaksten er den samme som hvert år – konfektkaker. Oppskriften fikk jeg for 25 år siden, og har fått lov til å dele den her og med NorskeSerier-leserne.

konfektkaker

Disse konfektkakene lager jeg hver jul og de er supergode. Veldig kjekt å få hjelp av en ivrig datter.

På planen de siste to dagene er det teater – «En julefortelling» av Charles Dickens – handling og en liten runde med de siste gavene.

Julaften er hellig, da skal vi bare se hva nissen har lagt i julestrømpene, og fortære det foran TV. Jeg håper på Kvikk Lunsj og Julekuler. Om kvelden skal vi være alene oss fire, og det skal bli koselig og avslappende.

Dessuten venter vi små! Vår søte lille Lykke var på besøk hos en fin herrepus som heter Homer i begynnelsen av oktober, og det ble full klaff. Termin er på selveste julaften, så det gjenstår å se hvor stille og rolig vi får det. 🙂

Lykke221212

Lykke venter småpuser, og terminen er på selveste julaften.

Jeg håper at dere som leser dette, får en strålende jul hvor enn dere er og hva enn dere gjør. Jeg er så takknemlig for å ha dere å dele Lucie og hennes verden med, og er utrolig glad for alle de gode tilbakemeldingene jeg har fått dette siste halve året siden Nattmannens datter så dagens lys. De inspirerer og gleder umåtelig!

Til neste år kommer det 9 nye bøker om Lucie, nattmannen og de andre. Den boken jeg holder på med nå, er antakelig den som kommer ut før jul til neste år. Jeg håper at dere vil følge med på både gleder, sorger, romantikk, intriger og spenning. Trolig blir det også en ny byvandring på vårparten, forhåpentligvis med både nattmann og barnelemmer – og entusiastiske lesere.

Så til alle mine kjære lesere ønsker jeg dere en riktig god jul, og et ønske om gode netter! Takk for at dere er der!

• • •

May Lis Ruus 21. desember 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s