En måned i en serieromanforfatters liv, uke 1

Slik ser en tilfeldig valgt måned ut for en fulltids forfatter av Nattmannens datter. Her er den første uken, som egentlig bare er en halv uke.

Mandag 31. desember-1. januar 2013: De første dagene i denne uken fikk jeg ikke jobbet så mye, for vi hadde nyfødte kattunger som trengte mat siden moren ikke var helt i form. Dessuten var det nyttårshelg og vi hadde gjester. Så det ble ikke så effektive dager. Men det er greit, for jeg jobber når som helst, både kvelder, netter, helger og ferier. Det er ikke fordi jeg må, men fordi jeg ikke klarer å holde meg unna min parallelle verden. Men jeg fikk gjort litt.

Onsdag 2. januar. Skrev de siste ordene på nåværende bok. Nå skal jeg lese korrektur på den.

Piggy-MarieAntoinetteTorsdag 3. januar. Våknet med influensa, og det var en strek i regningen siden jeg hadde tenkt å få begynt på korrekturen.

En ny forside skal lages, og frøken Broch-Wagner skal materialiseres. Mens jeg lette etter 1700-talls-damer som kunne ligne på mitt indre bilde av Christence, kom jeg over dette bildet av Miss Piggy. 🙂 Hun har vel ikke noen lang svanehals, men på andre måter kunne hun passert som den overlegne frøken Christence!

Miljøbildet som skal nederst er av et kjent sted i Bergen. Jeg hadde laget en rask skisse før jul da redaktøren og jeg diskuterte hva som skulle være på forsiden, og den fikk illustratøren også. Gleder meg til å se hva han får ut av grunnlaget.

Jeg begynte på korrekturen.

Fredag 4. januar. 1-0 til virusene. Sykere og mer bekymret for mamma-pusen som ikke ville spise. Men etter kontakt med dyreklinikk, og noen sup av matmors (meg) daglige tomatsuppelunsj (pusen elsker også tomatsuppe), bestemte vi oss for å se det an en dag til. Og jammen fikk vi i henne noe vi fikk tips om; reker. Det var en stor lettelse, og jeg kunne endelig slappe av og konsentrere meg om bare å være syk selv.

Jeg fikk finpusset på tre påbegynte blogginnlegg og to av dem ble publisert. Det tredje får bli når jeg har fått unna en del andre ting. Web-tingene tar tid, de også, men det er godt med litt forandring i skrivingen, og veldig koselig med kontakt med leserne. 🙂

Lørdag 5. januar. 2-0 til influensaen og fremdeles nedadgående form. Hadde vel en time til sammen med korrektur, men husker knapt hva jeg leste. Hodet er tett. Kveldens besøk hos en venninne måtte jeg melde avbud på. Istedet holdt jeg sofaen og var sosial med mann, barn og katter mens mine beste venner var Solvipect, Rhinox og Kleenex.

8 dager

Lykke med sine tre kattunger; Lucie, Tilly og dragon Ditlef, 8 dager gamle

Søndag 6. januar. Utligning, verken dårligere eller bedre. Fikk lest litt korrektur, og har frydet meg over Lucie som vet å ta igjen. Og over overraskelsene som har kommet i denne boken. Ting som ikke var planlagt i da jeg begynte på boken, men som skjer mens jeg skriver. Det er en litt magisk prosess som stadig forbauser meg.

Samtidig dukker det opp tråder som skal videreføres til neste bok, så de må noteres i «Notater»-dokumentet. Det er noen nye personer i denne boken, og de må skrives inn i et eget dokument som heter «Beskrivelser av folk og steder». Jeg tror jeg skal klare å huske at de ser sånn og sånn ut, men av erfaring vet jeg at det er glemt til neste bok. Derfor er det gull verdt å være nøye med nedtegnelsene. En person hadde f.eks. nøttebrune øyne da jeg skrev om ham før jul, men i romjulen hadde han plutselig blå.

Når jeg har lest korrektur og sett over ordlisten og persongalleriet, er det tid for å ferdiggjøre resyméet. Til hvert manus sender jeg med et sammendrag av handlingen, se eksempel under. Her har jeg med hvilken dag og dato det er, stedet scenen begynner på eller har sin hovedhandling, og kapittel og sidetall. Slik ser jeg at kapitlene er på en passe lengde.

Også viktig er hva scenen består av handlingsmessig. Om det er spenning, gru/grøss, overtro, romantikk, relasjon, refleksjon, følelser, tidskoloritt, historisk fakta, miljøbeskrivelse, drama (les: Elisabetta), dramatikk/action, trist, hygge og fine ting.

Her er et eksempel fra bok 6, som er et utdrag av de ca. 7-8 sidene disse pleier å være på:

Fredag 5. august

s. 118. På Manufakturhuset. Lucie er på sovesalen og vet ikke om hun skal ta på seg den hvite kjolen eller ikke. Hun er usikker på hvordan det er mellom henne og dragonen etter episoden på Emmaus. (Refleksjon.)

Elisabetta kommer og sier at dragonen venter ute. Samtidig sier hun at det kommer nyheter fra husmor i kveld. (Litt drama.)

Ved Store Lungegårdsvann. Dragonen er fremdeles litt utilnærmelig, og Lucie må skifte utendørs på marken. Han er så brysk at hun til slutt bryter sammen i gråt. (Litt drama, følelser.) Impulsivt omfavner han henne og legger leppene sine mot hennes, men slipper før hun egentlig skjønner hva som har hendt. Etter det løsner stemningen. (Romantikk, følelser, fint.)

 

Kap. 12

s. 125. Ved Store Lungegårdsvann. Dragonen forteller noe om Janemann og Moll, og de spiser niste. Han spør henne ut om Lars, men vil ikke høre svarene hennes. Lucie lurer på hvorfor han spør om det. (Litt refleksjon, litt romantikk tross alt.)

Til slutt ber han henne om å sette seg i båten, og Lucie misforstår og blir skamfull. Det ender likevel godt, selv om han sier at han ikke vil male henne slik. Han vil male henne som seg selv. (Litt sjarmerende.) 

I vevsalen, Manufakturhuset. Lucie og Karen Malene snakker. Lucie tenker på fremtiden og på nattmannen. (Refleksjon.)

Lucie og Karen Malene sitter på sovesalen og snakker om skilsmisse. De hører ikke at noen kommer inn. (Tidskoloritt/fakta, litt spenning.)

Husmor sier at «hun forstår». Lucie skjønner ikke hva hun mener. Karen Malene får en pakke med sakene hun hadde med seg da hun kom til Manufakturhuset, og Karen Malene ser på dem med glede og vemod. (Følelser.)

Lucie skal i veslehuset. Når hun kommer ut, står det en gammel kone der. Hun gir Lucie en rose, og klemmer hendene til Lucie rundt den tornete stilken så det gjør vondt. (Spenning.)

Disse resyméene tar jeg ofte frem senere under skrivingen for å se når det og det skjedde, så de er veldig viktige for å ha orden på historien og ikke få  logiske brister.

Kl. 19.30 var resymé til siste skrevne bok ferdig, og i morgen sender manuset til konsulenten min. Jeg brenner etter å begynne på neste bok med det samme, men det er en del andre ting som må gjøres først, så jeg får vel se på kalenderen og plotte inn de ulike tingene før jeg kan tillate meg å gjøre det gøyeste.

• • •

To be continued om en uke!

MLR 06.01.2013

2 thoughts on “En måned i en serieromanforfatters liv, uke 1

  1. Hjeeeeeelp å skrekk og gru. Trodde jeg hadde det travelt med 5 unger hus salg, huskjøp flytting rydding og. ………du er kjempeflink. Vet ikke om forfatterlivet frister men bøkene dine frister ALLTID. Lykke til videre med Lucies liv pusebarn og pusemor mann barn og alt annet. Hilsen med klem fra en Nattmannens venn.

    • Du har kanskje _litt_ (en underdrivelse) mer å gjøre for tiden enn meg, da. 🙂 Dette var en rolig uke med litt mindre jobb enn planlagt, men det tar jeg forhåpentligvis snart igjen. Lykke til selv med hussalg og -kjøp og ikke minst flytting. Det er styr, men det blir nok bra til slutt. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s