Kart anno 1701

Før Nattmannens datter bok 1 gikk i trykken, var det meningen å ha et kart i boken over stedene som er omtalt, slik at de som ikke er lokalkjent kunne se hvor Lucie befant seg. 

Det var ikke bare-bare å gjøre det, for Bergen anno 1701 er jo ikke et fiktivt sted, og utvalget av aktuelle kart er begrenset. Så det rant ut i sanden.

De kartenejeg har brukt en del selv, er et fra 1730, 1740 og 1768, samt en modell fra 1645. Fra ca. 1700 finnes det et par kart. Men de viser ikke bygninger, bare tomter. Og det er ikke sikkert at tomtene var bebygget. Så det ville vært mange feilskjær dersom jeg skulle begynt å tegne på frihånd. Derfor tok jeg utgangspunkt i et fra ca. 1700 som jeg tilpasset mitt bruk. Det kan ha feil, men det er i det minste så nær vi kommer.

Kartet som er brukt som utgangspunkt finnes i boken Bergen bys historie II av Anders Bjarne Fossen (s. 363). Kartet er signert Jens Jacob Mogensen og må ha ha vært tegnet før 1702 og etter 1690.

Jeg har tegnet over dette kartet ved hjelp av lysbord, og lagt til og trukket fra enkelte elementer: På Nordnes var det skanser rundt pynten, men jeg har ikke tatt dem med, men heller plassert nattmannens hus der. I tillegg er dragonens hus i Sandviken lagt til, sammen med noen sjøboder på stranden. Manufakturhuset var ikke tegnet inn som en bygning, kun som en tomt, så det avviker også fra kartet.

Kartet kommer sannsynligvis med i den boken som står for tur til å trykkes, og det blir bok 10 som kommer i salg 27. mai 2013. Men jeg har fått lov til å legge det ut her nå.

1701-kart-MLR

Kart av Bergen ca. 1701. Klikk på kartet for større versjon. (May Lis Ruus)

May Lis Ruus 30.01.13

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s