Siste nytt på etikettefronten i 1780

Motens skikker hos begge kjønn

Man serverer nå ikke mer ved visitter, kaffe og te. Ei heller innbyder man gjester på kaffe og te; men bare til å spise.

I store selskaper byder den ene ikke den andre snustobakk, enhver betjener seg av sin egen dåse. Dog gamle folk gir ennå hverandre dåsen lukket, slik at de selv kan lukke den opp og ta seg en pris.

Barn svøpes nå ikke mer, men bindes i madrasser med armene frie, og kommer således til dåpen.

Fornemme folk oppammer sine barn selv.

Å drikke skåler er forlengst avskaffet, unntagen ved punsj.

Ved bryllupsgratulasjoner er det nå moten, at når mann og kone følges ad for å avlegge gratulasjonsvisitt, må brud og brudgom og følges ad for å gjøre gjenvisitt, kommer madammen alene, gjengjeldes samme alene av bruden, og kommer mannen, så av brudgommen alene. Skjer gratulasjonsvisitten av madammen og hennes jomfru-søster eller -datter, må den kontra-besvares av bruden og hennes søster, har hun ingen, må hun dog bære omsorg for å få en jomfru med seg.

Det er også en skikk, at alle de som har vært til bryllup, må senere invitere brudeparet til bords hos seg.

Fruentimmerne bukker nå ikke lenger med hodet når de neier, de gjør komplimenter med meget korte neiende og fører hodet rank.

Moten tillater fruentimmeret på spaserturer ikke alene tale og le, men endog å le og tale høyt. Jo mer usjenert, jo nøyere følges motens lov. Det danske fruentimmeret har lov til å ligne det franske i det frie, men ikke i det flyktige vesen. På spaserturer går fruentimmeret likeså ofte på venstre side av mannfolket som på høyre.

På ball er det bruk for fruentimmeret å danse den første menuett med nedhengende slep, men når engelskdansene begynner, oppsettes de.

Den bruk for jomfruer å stå ved vinduet å spinne gått av moten, siden spinnearbeider er blitt gemeent (simpelt). Istedet for spinningen, har våre fruentimmere fått smaken på å veve. En behendig maskin, som de i deres fulle pynt og deres fineste stue kan sysselsette seg med, den er oppfunnet i Sverige. Kunsten er brakt til Danmark, og våre damer vever nå selv mansjetter og endog gardiner.

• • •

Kilde: Politisk Lomme-Bog til hver Mands brug i daglige forefaldende håndteringer Samt Mode-Bog, Ved Hans Hold, Attende Aargang for år 1780, Kiøbenhavn, trykt hos L. C. Simmelkiær, boende paa Umager Torv No. 48.

• • •

May Lis Ruus 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s