Papegøyeskyting

Det var ikke bare alvor på Jerusalem-marken i Bergen, der Via Dolorosa eller Smertens vei var utgangspunktet for langfredagsprosesjonen. I flere århundrer foregikk det også papegøyeskyting i Bergen. Det første stedet som ble brukt, var på Jerusalem, et område som tilhørte Nonneseter kloster.

Papegøyeskyting er først kjent som konkurransesport innen kjøpmannsgilder og håndverkslaug i Frankrike. I Danmark hører vi om sporten i 1346, og i Bergen i 1490-årene.

Papegøyeskyting

Papegøyeskyting var en yndet kappestrid for menn i alle samfunnslag. Tresnitt fra Olaus Magnus’ Nordens historie. (Bilde fra Bergen bys historie II)

Etter sigende var det tre tyske håndverkere som i 1497 søkte biskopen om å få sette i gang med papegøyeskyting i Bergen, slik de gjorde det i det sentrale Europa. Biskopen ga sin tillatelse, og det ble en tradisjon igjennom flere hundre år.

Konkurransen gikk ut på å binde fast en papegøye eller en fugl i toppen av en lang stang, for så å treffe den med sine piler og buer eller armbrøst. Deltakerne ble premiert etter hva de klarte å skyte av fuglens kropp.

Etter hvert sluttet man å bruke fugler, og gikk over til å skyte på skiver. Åstedet for konkurransen ble også flyttet litt lenger opp mot fjellsiden, til det som nå heter Skivebakken. I 1599 var kong Christian 4. i Bergen, og han deltok på papegøyeskytingen. Etter dette fikk seierherren tittelen «Fuglekongen». Andre premier var seks alen med stoff, noen spesiedalere og andre verdifulle gjenstander. Men den som ble Fuglekongen måtte også betale for festmåltidet som fulgte etter konkurransen.

Når Det Hanseatiske kontor i Bergen skjøt papegøyer i Skivebakken, benyttet de en fugleskive av tre. Denne kan fremdeles beskues i gesellkleven på Det Hanseatiske Museum på Tyskebryggen.

Papegøye

Papegøye brukt ved skyting i Bergen. (Det Hanseatiske Museum.
Bilde fra Bergen bys historie II)

I 1651 ble papegøyestangen flyttet til Nordnes. Det var også en skiveskyting ved Domkirken, og begge deler var populær underholdning som samlet mange tilskuere.

Siste gang man hører noe om papegøyeskyting var i 1667. Men skikken fortsatte selv om det ikke var noen som ordnet med organiserte skytinger. I Bergen ble papegøyeskytingen holdt i hevd av «Det Bergenske Skyde-Selskab» som ble stiftet i 1769. Det ble ledet av to direktører med stiftsmannen som deres høye beskytter. Den årlige fugleskytingen foregikk på Sydneshaugen frem til 1787, og etter det på Nygård. Selskapet ble lagt ned i 1824, og den siste fuglekongen ble kåret i samme år. Dette året var det 15 menn som deltok, og og på brystet hadde de på seg et grønt bånd med en papegøye i sølv. Telt og en 30 meter lang stang ble satt opp som forberedelse for det tre dager lange arrangementet. Med kanonsalutt, brennevin i glassene og musikk av stadsmusikant Perschy ble det konkurransen igangsatt med fjorårets fuglekonge som første skytter. (Kilde)

papegøyeskyting

I 2010 ble tradisjonen tatt opp igjen i Bergen, og jeg var så heldig å få delta i 2012, på Den europeiske språkdagen som ble arrangert på Nøsteboden 23. september. Jeg bommet ikke bare på papegøyen, men også på det store målet, men gøy var det!

Les mer om papegøyeskyting på Dag-Geir Bergsvik Knudsens blogg: Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen og på Hansakontoret.no

• • •

• • •

Se også papegøyeskytning 2015, der jeg fikk tittelen Fugledronningen.

Kilder/videre lesning:

• • •

May Lis Ruus 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s