I Lucies fotspor til Nordnes – del 1

I dag tok jeg meg en liten tur i Lucies fotspor, fra Torgallmenningen til Nordnes og tilbake over Nordnesryggen. Det var nydelig sol og veldig fotogent vær. 

Jeg gikk langs strandsiden utover. Jeg knipset Muren fra alle kanter og gikk gjennom hvelvingen, noe jeg ikke husker sist jeg gjorde. Av en eller annen grunn går jeg alltid rundt. Muren er fra 1561 og ble oppført av lensherre Erik Rosenkrantz som hovedbygning i han private gård. Porthvelvingen dannet forbindelse mellom den indre og ytre delen av Strandgaten. Siden 1600-tallet har det vært kramboder i  kjellerne og de er i dag byens eldste butikker.

Østre Murallmenning er svinger opp mot gaten som fører til Klosteret, og murene der er bygget av kleberstein som ble tatt fra Munkeliv kloster i ca. 1562.

Strandgaten går utover hele strandsiden av Vågen. Etter Muren kommer den delen av Strandgaten som kalles Gågaten. Der ligger to av byens eldste navngitte smug, fra før gater og smug fikk navn. Det er Henneby-smauet og Cort Piil-smauet. Amalie Skram bodde i Cort Piil-smuget 1.

Etter Gågaten gremmet jeg meg litt over at Holberg-kjelleren er revet. Jeg lusket meg innom Holberg-hotellet og spurte i resepsjonen om de hadde noe gøy jeg kunne se og ta bilde av, som bygningsrester eller noe. Men nei, det hadde de ikke. Men jeg tok nå et bilde av Holbergs hode på veggen utenfor.

På vei utover fant jeg noen pittoreske smug og gater med småhusbebyggelse som jeg ikke husker at jeg har gått i før. Kanskje husene kan brukes som inspirasjon når hus skal beskrives en gang. Jeg så også noe som kan ha vært en brønn en gang.

Fortsettes her

• • •

Tekst og foto: May Lis Ruus 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s