I Lucies fotspor: Møhlenpris

Like utenfor bygrensen, på beitemarkene som skrånte fra det som i dag heter Nygårdshøyden og ned mot Damsgårdssundet, opprettet Jørgen thor Møhlen et stort industriområde da han i 1689 fikk kongelig privilegium til å starte opp. På Møhlen-Priis ble det etterhvert trankokeri, spikerverk, kipperverksteder, olje- og kruttmøller, ullveveri, reperbane, saltbrenneri og såpekokeri. Mellom 700 og 1000 mennesker bodde på området – menn og kvinner og deres barn.

Men det varte ikke. I 1696 var Jørgen thor Møhlen fallitt, og hans omfattende virksomheter måtte innstille. Ingen hadde kapital – eller mot nok – til å overta Møhlenpris, og et stykke ut på 1700-tallet lå anleggene der brakke og forfalne. Bare reperbanen levde videre.

Se egen sak om Jørgen thor Møhlen.

Møhlenpris (Fotograf: ukjent, årstall: ukjent. Kilde: Marcus/UiB)

Møhlenpris sett fra vest (Fotograf: ukjent, årstall: ukjent. Kilde: Marcus/UiB)

Kartutsnitt, Møhlenpris (MLR 2013)

Kartutsnitt. Møhlenpris sett fra øst (MLR 2013)

Fra Nattmannens datter 2:

Lucie hadde ikke vært på Møhlenpris tidligere, men hun visste litt om stedet. Alle guttene snakket om muligheten for å få seg arbeid hos commercedirektør thor Møhlen. De hadde fulgt nøye med på utviklingen, og fikk noen høre nytt om tilstanden på Møhlenpris, fikk snart alle rede på det.

Jørgen thor Møhlen var den største forretningsmannen byen hadde sett. Han var opprinnelig tysk, og kom til Bergen og slo seg opp på tørrfisk, sild og trelast. Han fikk kongens brev på Vestre Sydnes som han kalte opp etter seg selv – Møhlenpris. Der bygget han opp en stor virksomhet og hadde arbeiderboliger til seks–syv hundre mennesker. Alle hadde fulgt eventyret, helt til de siste årene da det hadde begynt å gå nedover.

Lucie var overveldet av hvor stort det var. Det var som en liten by. Det var hundrevis av bygninger, de fleste små og slitne, men de virket tomme. Det var heller ikke så mange folk her som hun hadde trodd at det skulle være.

Hun rynket brynene da de kom nærmere. Hun så mest menn, men også en del kvinner og barn. Alle så skitne og slitne ut. Barna var kledd i filler og var møkkete i ansiktet. Både små gutter og jenter sprang over plassen mellom bygningene, bærende på ting eller trekkende på små kjerrer. Ikke var de gamle, heller. De yngste så ikke ut til å være mer enn fem–seks år. De kastet bare forte blikk på Lucie og Lars, og så løp de videre.

Området besto av mange bygninger. Trankokeriet var det eldste, visste Lucie. Det var etter at Jørgen thor Møhlen hadde begynt med hvalfangst i havet langt nord at han hadde startet her nede. Det hadde gått bra, og snart hadde han utvidet med produksjon av tønner, tau, såpe og salt, i tillegg til at han hadde pakkboder og dypvannskai. Han drev også med utenlandshandel og hadde flere skip.

Arbeiderboligene var ikke mer enn små skur. Hun så noen småjenter som ikke kunne være eldre enn fire år, som passet på spedbarn. En mager kvinne satt og ammet sitt nyfødte barn, mens to andre smårollinger satt ved siden av og lekte med noe som lignet fiskeslo. Manufakturhuset var rene lyststedet i forhold til dette!

• • •

Noen bilder fra Møhlenpris anno 2013

IMG_9803

Nygårdsparken i enden av Møhlenpris. Videre sør (mot høyre på bildet) kommer man til Store-Strømmen (gamle Nygårdsbro).

IMG_9804

Thormøhlensgate mot nord

IMG_9805

Thormøhlensgate mot nord

IMG_9807

Et gammelt anker, Thormøhlensgate

IMG_9811

Thormøhlensgate

IMG_9812

Fotballbaner og hus

IMG_9819

Nytt og gammelt. I bakgrunnen ligger Puddefjorden med Gyldenpris på den andre siden.

IMG_9822

Tidligere Sporveiens garasje

IMG_9826

IMG_9827

IMG_9829

IMG_9833

IMG_9837

IMG_9839

IMG_9841

Den gamle trikkehallen

IMG_9847

Sett fra Nygårdshøyden og ned mot Puddefjorden. Gyldenpris i bakgrunnen.

• • •

Kilder: Marcus/billedsamlingen UiBWikipedia: Møhlenpris

Foto: May Lis Ruus 28.05.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s