Lyststeder i Sandviken

I Nattmannens datter er dragonen og hans foreldre plassert i hvert sitt hus i Sandviken. Bastian Lyche har en sjøbod i Sandviken, og på grunn av hans sykdom, bor de på «landet» i den sunne og friske luften der. Om vinteren bor de inne i byen, og sånn sett er huset deres et slags tidlig lyststed. Altså har jeg tatt meg noen friheter der. Dragonen har bare valgt å bo der, han har fått bygget et hus foran sine foreldre.

lystgårder-sandviken

Lyststedet Frydenlund i Sandviken i 1803. Fransk hage og utsikt utover sjøen. Tre andre lyststeder ses; fra vendtre Elsesro, Krohnstedet og Ditlefsengen. (J.F.L Dreier/faksimile fra hefte utgitt av Hansetisk museum)

Lyststed var en sommerbolig, eller et sted byens fornemme folk kunne bruke til kortere opphold i forbindelse med festligheter og selskapeligheter. Lyststeder ble populære fra 1750 til 1850, så det var ikke vanlig i 1701, men eiendommen Christinegård i Sandviken ble bygslet i 1694 og den ble mest sannsynlig brukt som et slags lyststed.

På slutten av 1700-tallet kom det flere lyststeder i Sandviken. Det var symmetriske hus med store hager og lå godt synlig i terrenget. De var ment til å brukes som fritidsbolig, så de hadde ofte ikke ovner til oppvarming. Den første tiden ble lyststedene brukt til regelrette fyllefester kun for menn, men på begynnelsen av 1800-tallet fikk også damer være med, og festene ble litt roligere.

Det var 11 lyststeder i Sandviken fra slutten av 1700-tallet og utover. Ett av dem, Frydenlund, lå ved sjøen med flott utsikt til sjøen. Dette huset står nå på Gamle Bergen. Et annet lyststed het Ditlefsengen.

Det var litt morsomt da jeg kom over et bilde der det i bildetelsten sto at det var et lyststed som het Ditlefsengen. Det var over et år etter at jeg hadde begynt på bokserien, og helt tilfeldig at det var en sammenheng mellom en av lyststedene og navnet på dragonen, Ditlef.

Frydenlund-gården i Sandviken i 1803. Ditlefsengen ses i bakgrunnen til høyre. (J.F.L Dreier)

Nordre del av Sandvikslien ved Christinegaard ca. 1910-30. (Fotograf: Ralph L. Wilson / Billedsamlingen Marcus UiB)

Nordre del av Sandvikslien ved Christinegaard ca. 1910-30. (Fotograf: Ralph L. Wilson / Billedsamlingen Marcus UiB)

Kilder: Sandviken Enestående i Norge – Integrert i Europa, utgitt av Det Hanseatiske Museum og Schotstuene, Museum Vest • Wikipedia: Frydenbø • Wikipedia: Christinegård • Wikipedia: ElsesroSandvikens bataljon 

May Lis Ruus 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s