Epitafium

Utsnitt av epitafiet i Domkirkens våpenhus (Foto: Arvid Reidar Storaker)

Epitafiet som er beskrevet i Nattmannens datter 13. (Foto: Reidar Arvidson Storaker)

Epitafium

Kalde, strenge blikk stirret ned på Lucie fra epitafier som var så høye at de ikke ville ha fått plass på veggen i et vanlig hus. Noen av minnetavlene var av knelende ektepar kledd i sort fra topp til tå, og med foldede hender og en allmektig, gjenoppstått Jesus over hodene. Rammene var sirlig utskårne med forgylte barneengler som viste hvordan det var i himmelriket.

Fra Nattmannens datter bok 13

Et epitafium eller epitaf er en tekst, ofte utformet som et vers, til ære eller minne for en avdød. Det er vanligvis skrevet på en gravstein eller plakett. Andre ganger brukes ordet epitafium om utsmykkede veggtavler som teksten står på. (Kilde)

Det kan også være en minnetavle over en fremstående person i en kirke. I Norge var  som regel portrett- og familiebilder i tillegg til  religiøse og bibelske komposisjoner de vanlige motiver for slike minnetavler.

På slutten av 1600-tallet ble det bestemt at epitafiene bare skulle være forsynt med inskripsjoner, ikke ha portretter og ikke koste mer enn 300 riksdaler. Følgen var at bruken av dem ble betydelig innskrenket. (Kilde)

I Domkirkens våpenhus henger det over hoveddøren et epitafium fra 1652. Det var opprinnelig fra Mariakirken i Bergen og ble malt malt etter et bilde av Raphael. (Kilde)

Epitafium i Domkirken som henger i våpenhuset. (Foto: Reidar Arvid Storaker)

Epitafium i Domkirken som henger i våpenhuset. (Foto: Reidar Arvidson Storaker)

Epitafium over Christen jensen, sorenskriver i Ytre Sogn, 1672

Dette epitafiet ble satt opp til minne om sorenskriveren, men i følge innskriften også for å ære Gud og utsmykke kirken. Det var det vanlige. Hustruen bekostet minnetavlen. Hennes mann lå begravet under alterfoten i kirken. På innskriften følger en oppramsing av dyder, siden det var hensikten med minnetavlene. Sorenskriveren var from, ærlig, velaktet og forstandig. Hustruen beskriver seg selv som ærlig og gudfryktig. «Gud give dem med alle fromme kristne det evige liv og ærefull oppstandelse fra de døde», slutter innskriften.

Epitafium/minnetavle, Sogn 1672. På Bergen museum, lokalhistoriske samlinger. Et av barna er dødt, muligens også det andre med hodeskallen i hendene. (Foto: MLR)

Epitafiet henger på Bergen museum, lokalhistoriske samlinger. Et av barna er dødt, muligens også det andre med hodeskallen i hendene. (Foto: May Lis Ruus)

• • •

May Lis Ruus 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s