Puspas
Lucie og Tilly blir spandert mat på av herr Høk på Emmaus. Han foreslår at de skal velge pusspass (eller puspas).
Husmor så ikke ut til å tenke på å presentere ham. “Finnes det en fru Høk?”
Herr Lyches ansikt var alvorlig da han ristet på hodet. “Nei, ikke meg bekjent.”
Husmor plirte mot ham, som om hun ikke klarte å tolke svaret. Lucie la merke til at hun ikke engang rødmet av det frivole spørsmålet.
“Hva vil dere spise? De har en særdeles velsmakende pusspass her om høsten. Det er store porsjoner, så dere piker kan kanskje dele en tallerken.”
Lucie nikket og smilte. “Tusen takk, herr Høk, det skal smake.”Fra Nattmannens datter 13
•
Puspas er en pepret, sammensatt rett som består av lamme- eller kalvekjøtt, poteter, kål og gulrøtter. Navnet kommer fra nederlandsk og betyr «sammenkokt mat». (Kilde)
Retten kommer fra Bergen, og er en variant av fårikål. Men i stedet for kun å bruke kjøtt og kål, legger bergenserne også gulrot og hele poteter i kjelen. Mens fårikål som kjent er Norges nasjonalrett, kan man kanskje kalle puspas for Bergens nasjonalrett. (Kilde)
Oppskrift
- ca. 1 ⅕ kg lammebog
- 4 stk gulrot
- 1 kg hodekål
- 8 stk potet
- 2 ts salt
- 2 ts hel pepper
- 6 dl vann
1. Skjær kjøttet i porsjonsstykker. Skrell poteter og gulrøtter, og del dem i store terninger. Skjær kålen i store skalker.
2. Legg kjøtt, poteter, gulrøtter og kål lagvis i en kjele med salt og pepper mellom lagene.
3. Hell over vannet. Kok opp og skum av. La det småkoke under lokk til alt er mørt og potetene begynner å mose seg, ca. 1 1/2 -2 timer.
Server med flatbrød til.
(Kilde: matprat.no)
• • •
May Lis Ruus <- vegetarianer 🙂 2013
Min livrett no 1, har vokst opp med puspas, prøv med å ha kolerabi båter oppi, man får en let syrlighet og en fantasisk smak, MVH Gunnar Schjenken