Åpning av Nattmannshuset på Sverresborg

Lørdag 14. juni 2014 var det høytidelig åpning av Nattmannshuset på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Huset har ligget på lager i 50 år og har i år blitt satt opp igjen på museumsområdet, like utenfor bybebyggelsen.

På museumsområdet ligger Nattmannshuset like utenfor bybebyggelsen. Kledningen er ny, og huset er tilbakeført til slik det var da det ble oppført av myndighetene til nattmannen på 1740-tallet. (Foto: May Lis Ruus)

På museumsområdet ligger Nattmannshuset like utenfor bybebyggelsen. Kledningen er ny, og huset er tilbakeført til slik det var da det ble oppført av myndighetene til nattmannen på 1740-tallet. (Foto: May Lis Ruus)

Tomas Algard, forlagssjef i Cappelen Damm Underholdning og jeg kom til museet litt over kl. 11, og ble godt mottatt. Jeg hadde invitert med meg Tone Loeng, som trolig har den største samlingen av serieromaner, og som også leser Nattmannens datter.

Kl. 12.00 var det åpningsarrangement på Torget i Byavdelingen. Det var taler ved Torunn Herje, Suzette Paasche,  og Tor Langbach. Tomas sa noen ord og overrakte Torunn de hittil utkomne bøkene av Nattmannens datter. Det var også sanginnslag før vi bega oss til Nattmannshuset.

På vei til Nattmannshuset traff vi på nattmannen og hans kone. De var trivelige og med slagferdige kommentarer.

Se eget innlegg med bilder inne fra nattmannshuset.

Tone og May Lis inne i nattmannshuset

Tone og May Lis inne i nattmannshuset. (Foto: Tomas Algard)

Vi kom i snakk med et ektepar som fortalte at de var de siste som hadde bodd i huset på Ila før det ble tatt ned. Etter rivningsvedtaket i 1963 ble huset fremdeles bebodd i noen år frem til det ble tatt ned i 1967.

 

Nattmannen og frue og meg

Nattmannen og frue og meg. De ble glad for å få bok, men sa at de ikke kunne lese. Så hvis de ikke lærte seg det i løpet av sommeren, kunne de alltids bruke bøkene som brendsel til vinteren. (Foto: Tone Loeng)

Etter at vi hadde opplevd nattmannshuset ble det sammenkomst for de inviterte. Det ble holdt i en fornem bygård fra 1700-tallet. Der ble det litt å spise og drikke, og hyggelige samtaler.

Etterpå tok vi oss en runde på museets bygd- og byavdeling. Vi gikk også opp til Sverresborg og så den flotte utsikten. Det er i et eget innlegg.

I løpet av dagen delte vi ut de Nattmannens datter-bøkene vi hadde med oss, og den siste gikk til en leser som hadde kommet til åpningen av Nattmannshuset, Mari. Mange av museumsfolkene hadde lest Frostrosen og var glad for å få sin egen og de skulle lese videre. Museet ved direktør Torunn Herje fikk et komplett sett av de bøkene som er kommet ut til nå, og skal også få resten.

Da museet stengte kl. 17, gikk jeg tilbake til byen, mett av inntrykk og opplevelser. En fantastisk dag!

Torunn Herje, direktør ved Sverresborg Trøndelag Museum, May Lis Ruus, forfatter av Nattmannens datter, og Sølvi Lindset Barber, forfatter av fortellingen om nattmannen som blir fortalt i Nattmannshuset.

Torunn Herje, direktør ved Sverresborg Trøndelag Museum, May Lis Ruus, forfatter av Nattmannens datter, og Sølvi Lindset Barber, forfatter av fortellingen om nattmannen som blir fortalt i Nattmannshuset. (Foto: Tone Loeng)

Les egne saker om Nattmannens nye hus • Inne i Nattmannshuset • Skansen, der nattmannen i Trondhjem boddeVandring på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum • Jul i nattmannshuset

• • •

Tekst og bilder:
May Lis Ruus © 2014

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s