Dømt til slavearbeid på Manufakturhuset

Anne Andersdatter var en kvinne som ble dømt til et opphold på Manufakturhuset. Det var bare drikk og bråk med henne, og både ektemannen og naboene ville gjerne bli kvitt kvinnen.

Handler nogen tyrannisk og uchristelig med sin hustrue, … da straffis hand med Bremerholm, eller annen høy straff … Handler hustruen uchristelig med sin Husbond da straffis hun med Spindehuset
(Norske Lov 6.5. 7–8)

En mann straffer sin kone på 1600-tallet. (Fra BHFS 83/84)

En mann straffer sin kone. Kobberstikk fra 1600-tallet som viser hvordan forholdet mellom ektefeller kunne arte seg. Konen får ris av mannen sin, men de øvrige medlemmene i husstanden ser ikke ut til å bry seg mye om dette. De holder uforstyrret på med sitt. Bildet er fra Norges kulturhistorie bd. 3, s. 134. (Fra BHFS 83/84)

 

Anne Andersdatter var en kvinne som bodde i Bergen. Hun var gift, men levde dårlig sammen med sin mann.

I en rettsak 6. mai 1689 fikk dommerne høre hvor «ukristelig Anne Andersdatter i langsommelig tid hadde levd med hennes husbond Rasmus Kaaberslager og de omkringboende naboer».

Tross advarsler hadde Anne fremturet i sin ondskap og brukt adskillige trusler, og naboene sa i retten at de «ikke kunne leve så lenge hun var i nabolaget».

Hun drakk ofte brennevin, og flere ganger ble hun sett ravende på gaten med en ungeflokk i hælene, noe som ble ansett å være en skam for innbyggerne i Bergen, og særlig en skam for de andre kvinnene og mødrene.

Både kapitelsretten og verdslige myndigheter hadde gjentatte ganger formant henne til forbedring, uten resultalt. Derfor ble det til slutt bestemt at Anne Andersdatter skulle «straffis med Spindehuset her i Bergen udi Manufacturhuset».

• • •

Kilde: Bergens historiske forenings skrifter nr. 83/84, utgitt 1985

• • •

May Lis Ruus 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s