På 1600-tallet hadde stoler blitt alminnelige sitteplasser for voksne. Det tok ikke lang tid før små barn fikk lignende innretninger.
I barnestolen kunne den lille trygt leke med sine ting på klappbordet som tjente til å spenne henne fast, og var dermed også tryggere for skitt og støv som lå på gulvet.

Barnestol på 1600-tallet
Det neste fremskrittet var å gjøre barnestolen flyttbar, slik at barnet selv kunne bevege det.
Den første typen gåstoler var laget som et strutteskjørt av spanskrør eller stive vidjer. Vidje er et rotskudd av tre, eller en kvist, som er vridd og behandlet slik at det egner seg til bindemateriale, og var et universalhjelpemiddel med en sentral plass i norsk hverdag frem til midten av 1800-tallet.
Det lille barnet satt fast under armene, og ved å spenne fra med føttene, kunne hun tumle rundt slik hun ville, for fallskjermen gjorde at hun ikke ramlet.
Slike gangkurver brukt i Tyskland i slutten av 1500-tallet, og i Norden på 1600-tallet.

Gåstol i gamledager.
Gåstolen ble ytterligere forbedret da det ble satt hjul under den, og formen ble gjort firkantet. Åpningen ble foret med myke puter.
I gangstolen på bildet under tok lille Karl den tolvte (1682-83) sine første marsjturer. Han ble senere svenskenes krigerkonge som førte til Den store nordiske krig.
•
Bildene er faksimiler fra bokverket Dagligtliv i Norden i det 16de aarhundrede
Kilder: Dagligtliv i Norden i det 16de aarhundre • wikipedia
• • •
May Lis Ruus 2016
Dette var det litt artig å høre om! Stilig at de begynte med sånt så tidlig!